Information > Vad är marmor?
Vad är marmor?
Marmorns historia
Marmor är ursprungligen en kalksten och tillhör den bergart som går under namnet “metamorfisk sten” - en sten som genomgått omvandling. Carraramarmor är utan tvekan den mest kända och omtalade naturstenen i världen och Carrarabergen började formas för ungefär 190 miljoner år sedan. Under de miljontals år så har dessa kalkstenar utsatts för enorma tryck och temperaturer i berggrunden som skapat vad vi idag kallar för “marmoreringar” som i själva verket är små föroreningar i stenen - mycket vackra föroreningar. När ämnena som kalkstenarna består utav av (kalcium-magnesium-karbonat (CaCO3 MgCO3)) kalksten utsätts för dessa tryck och temperaturer så omkristaliseras kalciten (kalkspat) till en hårdare form och under denna process så uppstår det små mängder av föroreningar som bildar de vackra ådringarna i stenen. Det går även att finna vattenkristaller och ljusare ådringar som uppstått från att vatten runnit genom bergen. Det förekommer även små gasbubblor, så kallade “taroli.” Dessa naturliga bubblor förekommer slumpartat i stort sett all Carraramarmor och är oftast en till några millimeter stora. Då olika stenar är olika porösa så kan man även känna vissa ådringar vid beröring på vissa stenar som exempelvis de mer exklusiva vita marmorsorterna samt den kända svarta Nero Marquina marmorn med flera. Längre ner på sidan ser du en process där man vakumförpackar marmorblocket för att fylla igen naturliga sprickor och taroli med så kallat “epoxy-resin” för att hålla ihop vissa stenar som annars inte hade gått att tillverka produkter utav som exempelvis Statuario Venato som är världens dyraste marmor. Fenomenen som uppstått i bergen är alltså vad som lämnat oss med de mycket vackra naturstenar som vi idag använder för inreningar, skulpturer, byggnader och mycket mer.
Marmorbrott i Carrara
Italien som utvinner Statuariomarmor som är klassat som den mest exklusiva vita marmorn i världen
Hur bildas kalkstenar?
Kalkstenar bildas väldigt långsamt och därför finner man ofta fossiler i denna sortens sten. Den naturliga följdfrågan blir då, hur kan fossilerna hamna mitt i ett berg? Kalksten bildas under väldigt lång tid och är uppbygd av många lager. När döda växter och djur täcks av lera och kalksediment så blir de en del utav berget och därför finner vi mängder av fossiler i kalkstenar. Under den metamorfiska processen så försvinner dock fossilerna in i stenen utav de enorma trycken och temperaturerna och lämnar inga eller små spår efter sig. Kalkstenar reagerar i kontakt med syror och under geologiska undersökningar bär geologerna ofta runt på små flaskor av utspädd saltsyra i fickorna för att kunna applicera det på en sten för att avgöra om det är en kalksten eller ej.
Mörka marmorsorter som exempelvis spansk svart marmor (Nero Marquina) bildas i flodmynningar nära havet (bräckt vattenområde) som har dålig cirkulation vilket orsakat stor tillväxt av plankton och växter. Vid övergödning av plankton så reduceras syrenivån i vattnet dramatiskt och därmed löses döda djur och växter inte upp ordentligt utan dessa täcks i sin tur av lera och efter kolbildningen så lämnas en svart bakgrund i denna vackra sten. De vita ådringarna som man ser i stenen är kalcit som endast är synlig då det organiska kolet i stenen ej lösts upp och blandats ut med kaciten. Under extrema förhållanden av denna process så bildas även olja.
Här kan du se fler marmorsorter som vi har tillgängliga.
Vad är marmor känsligt mot?
Marmor är känsligt mot sura ämnen (orsakar matta fläckar) samt oljor & fetter som orsakar mörka missfärgningar. Det går att skydda marmor mot mörka fläckar genom att impregnera stenen. I vår artikel om skötselråd för marmor kan du läsa mer om fläckar på marmor.
På nedan bild ser du ett hur man vakuumförpackar ett marmorblock som väger ca 15 ton. Stenen som vakumförpackas på bilden tillhör en utav de absolut mest exklusiva marmorsorter som existerar, så kallad Statuario Venato Marmor. Processen går till på så vis att all luft sugs ut och sedan pumpar man in “epoxy resin” som fyller igen naturliga sprickor och så kallad “taroli” som är små gasbubblor som bildats i berggrunden under miljontals år.
Beroende på blockets storlek så tar kapningen olika lång tid men blocket som visas på bilden tar varje skiva ungefär 1 timme att kapa upp (ca 30 skivor på detta block). Under kapningen förses klingan oavbrutet med vatten för att det inte ska bli för varm och därmed bränna marmorn som skapar vita missfärgningar. Sedan skickas skivorna (så kallade “slabs”) till fabriker för att slipas/poleras och därefter säljs dem till fabriker som kapar upp dem till marmorbord, köksbänkar, kakel & klinker med mera.
Olika marmorsorter har olika densiteter - detta innebär att vissa ådringar kan upplevas kan vara mer eller mindre “polerade” än andra även om hela skivan har polerats eller slipats med samma grad utav diamantblad (kortfattat så använder man rondeller av diamantblad i olika hårdheter för att få fram den önskade ytan (matt eller polerad)). Vissa stenar som är mer porösa (oftast mörkare stenar men kan även innefatta vissa ljusa stenar) kan upplevas som aningen “flammiga” (oftast i matta utföranden) i speciella ljus men oftast är dessa inte synliga. Det som är viktigt oavsett var man köper ett naturmaterial är att ha förståelsen av följande: Ett naturmaterial är vad det är, det går ej att påverka och det är därför vi älskar materialet, det tillhör charmen utav det - alla naturmaterial är unika.